DUNIAKU ANITA



KAK NITA IN THE HOUSE

Wednesday, 30 January 2013

TANDA AWAL KEHAMILAN

Kalau dah kahwin macam biasa la kita akan rancang untuk dapatkan anak plak kan.  Macam kes Kak Nita nikah pada pagi 25/11/2012 sanding plak tengahari pada hari yang sama.  Then kat umah lelaki plak wat majlis 8/12/2012.  Kak Nita mmg excited sgt nak dpt baby secepat mgkin,konon2 nak bunting pelamin la..Tp tak kesampaian la plak sebab 3 mggu pas kahwin dah dtg period pulak. So macam kecewa kejap..hehe.  Padahal awal ag tu kan. "Over je Kak Nita ni"..hehe.

Kitaran haid Kak Nita slalunya dalam 30 -32 hari, so bila kira waktu subur mgkin dalam hari yang ke 15 atau ke 16 la.  Kitaran haid dikira dari 1st day period. Kak Nita punya excited, 1 week sebelum time period Kak Nita da beli pregnancy test kat farmasi, harganya RM10, ade jugak yang harga RM6.50 tapi org  tu ckp yang RM10 tu senang sikit nak dptkan rsult, Kak Nita pon layankan jela..hehe.  "Excited sgt nmpknya tu"hehe..tp hampa coz resultnye negative la plak..huhu.. Kalau negative, result dia cepat je dah nampak satu line merah tu.


Kak Nita ada gak tanya kat  akak2 yang berpengalaman pastu diorang suggest buat pregnancy test tu sekurang2nye time period da lewat seminggu.  So Kak Nita pon tunggu jela untuk wat preganancy test yang berikutnya kan.  Perut dah ase macam senggugut je, pinggang pon sakit giler, sama la macam time datang period biase tu.  Tapi dah seminggu pon xdtg period ag, so apelagi cepat2 la Kak Nita g beli Pregnancy test tu kan.."memang dari awal dah excited pon kan" hehe..balik dari farmasi tu x check ag, g jalan2 dulu makan burger sume, serius malam tu makan bukan men banyak ag.hehe.. Balik dari jenjalan tu dalam pkul 1pagi mcmtu trus la Kak Nita wat ujian tu.  Tunggu punya tunggu, akhirnya Kak Nita nampak 2 line samar2 je.  Tak pekat pon, tp Kak Nita tau confirm da pregnant.  Serius happy gler. "rasa macam nak melompat-lompat pon ada, tapi kang effect kat kandungan plak"..hehe  Alhamdulillah, terima kasih Ya Allah.




Ni salah satu contoh Pregnancy test yang ada di pasaran.  Ni contoh dari google search ea, bukan  kepunyaan Kak Nita ok ..hehe

Untuk dapatkan kesahihannya, esoknya Kak Nita n hubby trus g klinik and wat check up dan doktor sahkan mmg dah hamil. Usia kehamilan dikira dari hari pertama last period, bukan last day period ye kawan2.  Dulu pon Kak Nita confius jgk tp bila doktor da explain baru la tau cmtu kiraannya. Kiranya masa Kak Nita check tu kandungan baru masuk 5 minggu la.

Antara tanda-tanda yang Kak Nita alami adalah :
1) Kerap buang air kecil.
2) Kerap rasa Sakit perut macam nak senggugut 
3) Selera makan makin menjadi-jadi,kejap2 rasa lapar..*da macam selera dinosaur da kot*hehe
4) Sakit pinggang terutama masa nak tidur
5) Sakit kepala
6) Cepat rasa penat, jalan sket pon dah rasa semput.
7) Jadi macam malas sket nak wat keje coz badan rasa xbermaya je.

So far blom ade muntah-muntah lagi la, kadang-kadang tu ada jugakla rasa mual2. tapi xsampai muntah-muntah la. Doktor pesan masa awal2 usia kandungan ni kena jaga betol2 coz janin kita xkuat lagi, boleh bleeding bila2 masa, so kena elakkan wat keje2 lasak dan keje berat. Kena banyak berehat, dan kalau boleh elakkan daripada rasa stress kerana ia boleh mengganggu kandungan.  Doktor ade bagi ubat Folic Acid katanya untuk kesihatan janin, kena makan setiap hari selepas sarapan pagi.  Ni ngah fikir nak beli susu ape untuk jadikan minuman harian, huhu..

Tapi setiap orang akan alami syntom2 yang berbeza tau, xsama.  Kadang-kadang orang tu dia xde pon tanda2 macam Kak Nita kat atas tu, cuma period dia kuar lambat je..Buat kaum2 hawa diluar sana yang perasan period datang lewat bolehla wat pregnancy test, kalau result negatif so pergilah jumpa doktor minta nasihat doktor tentang situasi kita tu.  Mana tau kita ada masalah dalaman ke yang menyebabkan darah kotor tu tak keluar kan.  Kalau result positif, Alhamdulillah, jaga la kandungan sebaik mungkin,...

Kalau ada yang nak share something tu mehla komen ea..=)




137 comments:

Cda Nia said...

Breast u xde rse sakit wktu tu?

Cda Nia said...

Breast u xde rse sakit wktu tu?

bismi anita said...

ade jgk..tp xketara sgtla sakitnye..

Anonymous said...

kak nita skrg ni sy rs sakit pinggang n sakit rahim mcm segugut... Sy periot lg seminggu... Sy dh 5bulan kawen memg nk ank cpt.. Dl seblm kawen klu nk periot xrs segugut awl.. Knape ya

bismi anita said...

sory Kak nita xperasan komen awk..
Kak Nita pon ade rasa cmtu ritu.
Tp xpastila awak sama cam situasi Kak Nita ke x..
Abistu skrg cmne?
dah period ke blom ag?

Anonymous said...

Kak..bln9 ni gnp 2thn usia perkhwinan saya..tp lm ade rzki lg..skrg ni klu nk ikotkn time2 saya piriod tp lm lg..tp tanda2 nk piriod tu dh ade..sakit pinggg..pastu mual2..sbb saya klu nk piriod simtom sme mcm org nk prgnnt..bahagian fallopio sblh kiri pn dh rse xsdp je..yg saya nk tny..akak ade kua lndir terlalu byk x time tu..skrg ni kdg saya jangkakn dh piriod..sbb bsh2..bile g toilet..tgk..xde pn drh..

bismi anita said...

oo yeke.. Sabar ea awak..Banyakkan berdoa, mintak Allah kurniakan zuriat, InsyaAllah ada rezeki awak nnt. Akak memang jenis yang ade keputihan jgk masa nak dtg period, so xpasti sama ada keputihan tu adalah salah satu tanda org pregnant ke x. Memang kadang2 kita yang da kawen ni slalu fikirkan pasal nak dapat baby, kadang2 buat kte jadi over sensitif dan berharap jgk kan.. Hope pasni rezeki awak pulak ea. InsyaAllah..=)

Anonymous said...

Saya pun ada tanda2 senggugut mcm kak nita tp x dtg period.. Dah lewat seminggu ni.. Pagi td wat urine test sndiri kat umah dan sah ada 2 line pekat, +ve pregnant.. Tp belum gi klinik utk dptkn pengesahan doktor lagi.. Apa pun alhamdulillah penantian 4 thn selepas kelahiran pertama berakhir..

bismi anita said...

oo yeke..Tahniah awak..Alhamdulillah..rezeki awak n suami =) ..take care ea..

Unknown said...

Best nya baca cerita orang dah pregnan ni. Saya pun tengah merasa nyut nyut kat peyot belah kiri ni mcm sakit nak piriod tu kan,menunggu adakah diberi rezeki di bulan syakban ini...masih berusaha lagi dan masih mengamalkan produk kesuburan dan kesihatan shaklee...ada sesiapa berminat nak tau produk ni boleh email saya ya rassabeauty@yahoo.com. ♥doa saya agar mana-mana isteri yang belum hamil agar bisa hamil dengan izin Allah jua..sabar yang tinggi ya semua

Unknown said...

Best nya baca cerita orang dah pregnan ni. Saya pun tengah merasa nyut nyut kat peyot belah kiri ni mcm sakit nak piriod tu kan,menunggu adakah diberi rezeki di bulan syakban ini...masih berusaha lagi dan masih mengamalkan produk kesuburan dan kesihatan shaklee...ada sesiapa berminat nak tau produk ni boleh email saya ya rassabeauty@yahoo.com. ♥doa saya agar mana-mana isteri yang belum hamil agar bisa hamil dengan izin Allah jua..sabar yang tinggi ya semua

Anonymous said...

Hana pun dah miss period sebulan lebih..2x buat test urine kat rumah tapi negative...pgi jumpa jiran yg pandai rasa2 perut mengandung ke tidak dia ckp cam tak ada..so tunggu punya tunggu dah rasa pening2 + jerebu sekarang ni try test lgi sekali positive...alhamdulillah..so skrg dah nak masuk 9 minggu..tpi 2 hari ni rasa sakit aje perut ni..nape yaaa???

bismi anita said...

Alhamdulillah, rezeki dr Allah..
da masuk 9 minggu ye..kena ati2 jugakla coz dalam trimester pertama kehamilan janin kte xkuat lagi..
so jage kesihatan ea...
nak2 musim jerebu ni mmg ade effect skit kat ibu2 mengandung macam kita ni..
kalau awak rasa sakit perut yang berlarutan better g check kat klinik..
yela untuk kepastian la kan, coz kita pon xtau sama ada sakit perut tu sakit yang normal atau tak..
so Kak Nita rasa better awak g check kt klinik ok
..

Anonymous said...

saya kawin 24.11.12 tp masih blm ada rezeki. lgpon sy ni badan besar and irregular period so g scan ngan doc pada bulan mac tu doc kata telur tu tak aktif.. so g private clinic in my area doc bg ubat utk kuar period dan subur. after tat period kuar apr 19. then mkn ubat subur utk kali kedua. then kuar period may 23. sedih punya sedih ms kuar period tu nasib baik dpt suami yg memahami diri sy ni. then after tat sebelum 23 jun perut dh mula sakit. so sy kecewa lg sekali. tp sampai sekarang sakit perut and pinggang. 4hr lps keluar brownish tp xbyk la. igt period tp x gak.but pd masa yg sy tak ada apa2 simptom sbgi sy mengandung.. sy kecewa byk kali.. dr kawin smpi sekarang byk kl buat pregnant test yg beli kat farmasi... so sad

bismi anita said...

Awk kena banyakkan sabar ea. Memang agak mengecewakan bila result hcg test tu negatif kan..xpe,awak xboleh putus asa, kena banyak doa, InsyaAllah ade rezeki untuk awak n suami nanti. =)

Anonymous said...

Sy kwen 8/12/13..mse blum ade rezeki lg...skrg ni sy da lwt period 2 ari..rase sakit perut mcm sengugut n sakit pinggang lg2 klu tlalu lme duduk..sblum ini pn bnde yg same pnh tjadi.cume bln ptama kwen lwt 8 ari,tp sy xde test prenangcy lg..tkut...tp tu lh kn spi skrg msih blum ade rezeki...bile dgr org da pregnant hepi je..bile da period sedih rasenye...saje nk shared dgn u..mnelh tau pasni rezki sy pulak...

bismi anita said...

Hai awak,awak kena banyakkan sabar dan banyakkan berdoa ea. Mungkin rezeki awak n suami xlama lg kan. InsyaAllah..=)

Anonymous said...

Kak,pinggang saya sakit sgt. Sekitar pinggang dgn punggung mmg sakit rasanya. Itupun salah satu tanda mengandung ke?

chronicle zero said...

as salam..nk kongsi cket...sy kawen bulan 10/2011...lm gk kan..tp sampai skg blum de rzki...tiap kali dtg period je msti sdey sgt..sy ade gk jmpe dktr n dpt tau rhim retrovert n ade cyst..lg la cdey...sbr jela..ni da lewt seminggu period...hopefully ade la rzki kali ni...aamiin..lgpon sy ni ank sulung n hubby lak ank tunggal..lg la sy stress..huhu...doakan sy ya...

bismi anita said...

Awak, tu xtentu jgk..kadang-kadang kte nak dtg period pon sakit pinggang sgt2 kan..tp time awal2 kandungan dulu mmg sy ada rasa sakit pnggang sgt2..untuk awak sy xpastila, nnt klu awak dah lewat seminggu or lebih baru la wat HCG test tu..Hopefully itu salah satu tanda awak pregnant la kan..=)

bismi anita said...

chronicle zero: emm sy faham perasaan awak cmne,maklumla kita sama-sama perempuan kan, walaupon situasi awak tu saya x alami tp saya dapat bayangkan la cmne perasaannya klu jadi cmtu kat sy. InsyaAllah, awak jgn putus asa ea.. Mungkin belum tiba lagi masanya untuk awak, nnt dah smpi masanya Allah akan bagi rezeki kt awak tok pregnant.. Awak banyakkan bersabar, usaha dan berdoa ea.. Think positif ok..Goodluck awak..=)

MiEyza said...

Assalam...best nye dgr berita yg dh pregnant ...sy daa 4bln kwin tpi rezeki xde lg,yg kwin skali smua dh pregnang..so sad

bismi anita said...

wa'salam, emm awak sabar ea..InsyaAllah xlama ag turn awak pulak tu..=)

Anonymous said...

Salam kak nita.. sy berkahwin dlm hjung bln mei hari tu. skrg sy kerap rasa skit pinggang n skit2 d bhgn punggung. ada jgk kuar lendir2 cm nk period tu. awal bln 7 sy ada buat pregnancy test tp resultnya negative. tp skrg period sy dh lewat hampir 2 bln. sy nk test skali lg tp tkot hampa jgk. akak rasa tu tanda2 hamil ke?

bismi anita said...

Wasalam awak, kalau dah lewat sampai 2 bulan better awak g check skali lagi. Tapi kalau ikutkan tanda2 tu macam Kak Nita dulu jugak, rasa sakit2 pinggang macam nak period. Kalau result yang awak wat kat umah still negatif better awak g check kat klinik plak, nak kena tau jugak kenapa lewat datang bulan tu kan, sama ada disebabkan pertukaran hormon atau ada masalah len.

Anonymous said...

Hi kak
Saya nak kongsi sikit cite saya...
Saya tlh berkahwin pada 27 jun 2012...dan bersanding pada 5 jan 2013...mase tu saya x tau sy pregnant sehinggalah saya asyik mengalami sakit pinggang dan breast sakit...so sybpon buat ujian kehamilan 2 weeks b4 sy sanding dan keputusannya +ve mase dah nak msk 7 weeks....tapi bila kandungan dah nak msk bln ke4 sy mengalami bleeding dah doktor sahkan sy keguguran...janin mase tu pon dah ckp sifat its bb boy...but until now blm ade rezeki lg nak dptkan anak buat I already miss period 1 day...so after 2 weeks baru nak buat ujian...manalah taw tuhan nak bagi rezeki pd kali ni...so far kali ni mmg ade rase mcm nak period dan tgh sakit pinggang klu nak tdo tp sakit breast mcm x de plak...

bismi anita said...

Hai awak, la yeke..Cian awak, bykkan sabar ea..yela klau da masuk 4 bulan memang baby da ckup sifat da, cuma dia terlalu kecil je la..InsyaAllah, smoga ada rezeki awak skali lg..dan yang pastinya awak kena jaga btol2 la kan, kena banyakkan rehat..Xpela, nnt awak wat HCG test lagi k, mana tau rezeki awak result +ve kan..then time tu bolehla awak share brite gembira tu ngan kami..=)

Anonymous said...

asallamualaikum kak.. Saya dh kawen 7bulan.. Memg teringin nk ank cepat.. Skrg ni sy rs segugut n sakit pinggang dh seminggu..bila tgh mlam mesti sy terjaga coz terasa senggut yg kuat mesti suami jd mangsa sapu minyk.. Last sy periot bulan lepas 16 hr bln.. Kitaran haid sy panjang 38hr so klu ikutkn bla waktu subur sy..

bismi anita said...

Wasalam..kalau kitaran haid awak tetap setiap bulan senang la nak kira, macam Kak Nita punya waktu subur hari ke 14 kitaran haid. Kira first day period tu hari pertama kitaran period la,tp tu xpasti jugak,kadang2 period kan xmenentu, susah nak tau time subur bila..

Anonymous said...

Hai kak nita..nak share ni.kawen 2 thn lbih blm ada ank lg..last week ada kluar brownish.ari2 ada sakit n pinggang jgak.n fallapio sblh kiri ada rasa sakit.tapi blm cek hcg..ni blh jdi tanda hamil ke?nak cek tpi tkut kcewa.hrap sgt kali ni ada..(anne)

Anonymous said...

hai kak...sy dh lewt period 4 hari...tp xsakit pinggng mcm slalu period mesti sakit period..brear pn ade sakit..nk kate loya tu xdela tp klo mkn tu mesticm nk muntah2 sket xkeshla byk ke x...hope sgt dpt bby..jeles tgk org ade bby...hahaa

wani..wawa... said...

Salam...k.nita ..seronok dengar org lain dah pregnant..thniah..saya dah 1thun 3 bln kawen..sekarNg ni saya rasa sakit dibhgian pinggan dan sngugut..padahal tarikh period saya belum lagi sampai..mcm bulab lepas shari bfore period baru sengugut..ni seminggu awal..saya amat bharap sgt ada rezeki ramadhan untuk saya dan suami..kawan-kawan yg kawen sama tarikh dgn kami semua dah dapat zuriat...heppi dan sedih bila tngok kwn2 bahagia dgn khdiran chaya mata mereka .saya pernah mngurut tapi tukang urut cakap tiada masalah..dia betulkan kedudukan rahim saya..itu je..mngkin belum rezeki lagi..sekarang ni saya masih berusaha dan sentiasa mnyakinkan diri bahawa akan ada rezki saya..sabar dan kuatkan hati..

bismi anita said...

Anne : Hai anne, nnt kalau da lewat period seminggu dua ke, awak try la wat hcg test ea.. Kadang2 rasa sakit pggang n ari2 tu blom tentu petanda pregnant kan.. hope ade la rezeki awak di bulan ramadhan ni.. InsyaAllah..

bismi anita said...

http://www.blogger.com/profile/17894678873495990529 : Wani Wawa, awak kena bykkan bersabar ea..InsyaAllah ade rezeki nanti,mgkin rezeki awak n suami tuk dapat zuriat lambat skit, tp awak kena bersabar, teruskan usaha n berdoa ea.. smoga ada rezeki awak n suami di bulan Ramadhan yang mulia ni..Aamiin...

ayn alee said...

Salam kak nita.. awl tahun ritu sy ade wat pregnancy test sbb da lewat 2 minggu peod.. waktu tu line samar2 je.. tya kat member yg da penah preggy, dia ckp.kalo line faint tu x sure ag preggy ke x.. kene naik btol2 2 line.. so kita yg xtaw ape ni terus la berhenti berharap.. sumore agak stress... about day 50 from last peod tu dah ase sakit sgt kaki.. lenguh.. sbb sy ni mmg lenguh kaki before peod... otw travel from kl to ganu, ase x sedap bdn. Tgh2 travel tu... kuar peod... so, x expect ape.. ingt cik peod da dtg.. so hampa la... sampai la bln june aritu sy sakit perot sgt.. doc check ingtkn.kencing koto... bila test urine tgk.clear.. sy ase sakit sgt.. mak bw gi berurut.. makcik urut tu ckp.peranakan sy da turun... sy ckp sy keje bejalan.. keje retail kdg2 angkat brg berat2, bejalan x henti for 8 hrs... dia ckp peranakan sy da lama turun.. mak sy ckp la sy ni dlu penah.x dtg peod then mcik tu ckp owh da turun drh nape x dtg urut. Sy sengih je.. nk wat camne. Bnd da jd.. hehe

So skg lps urut, still blom lekat ag.. cume about few weeks ni kaki sy da lenguh almost 2 mgu. Breast start sensitive and today pinggang ase nk tercabut.. feels like.somethin come out from.miss v tp xada apa yg kua.. dlu cycle sy dlm 32 ari.. lps urut tu jd 28 n 27 ari... so kalo.ikutkan cycle 28 hari tu sy da lewat 4 hari. X berani nk wat upt ag... berserah pd allah je skg ni.. kalo ade rezeki, semoga ia membesar dgn sihat dan sempurna insyaallah.

Anonymous said...

assalammualaikum kak nita...nak ask sumthin je ni..sy kawen tahun lalu lg bln nov...tp duk jarak dgn hsbnd...pnah try berurut brp bln lalu sbb peranakan teturun..n skg ni sejak smggu 2 sy slalu sakit pinggang n ari ni sj blk2 nk kncing..slalunya sy sakit pinggang sblm period tp yg ni pla selepas...sy dah cek smggu pas period UPT tp -ve...ada x kemungkinan sy pregnant?last period 21/8/13...tq...

bismi anita said...

ayn alee : In Shaa Allah, kalau ade rezeki kan..smoga Allah bagi rezeki untuk awak dan suami menimang cahaya mata xlama lagi..=)

bismi anita said...

awak : kalau last period 21/8/13 awal lg tu nak wat UPT..masih terlalu awal kan coz xsmpi lagi kitaran haid awk tuk bulan 9..nanti dalam awal bulan 10 ke awak wat UPT lagi yea..time tu kira da lewat period la..In Shaa Allah ada rezeki awak tu nanti..=)

lady_honey said...

hai k.nita..sy da 4 bln b'kawen..masih blom pregnant..kawan2 yg kawen lbh kurg sy pn da ade..yg lpas sy pn ade..mmg sdey..kdg xnk hadirkn dri kt kndri..rsau sdare mare b'tnye..sy las priod 25hb 8..sy bgtau asben nk kerap b'same lpas kas priod bln 8 tu (maaf klu slh pnggunaa bhse)..now da hmpir 2weeks dr last priod sy rse sakit,x selesa kt prt@bhgn ari2.kki pn sik kremmm je..tbe2 lak bce entry ni mention ianya slh satu tnda..nk bli prgncy kit hmm x kan la br 2 mggu da kua tanda..jap g kcewa lak sy..ade x mom or mom to be ade pnglmn cmne..prgnant ke sy??

Anonymous said...

Salam..hai kak nita..ssye ida.onok bce komen sume yg pregnnt..sye ida bru berkhwin nk msuk 4 buln dh..memg nk bby cepat..teringin bby dh..tpi msih blom lgi..sya ada tanda2 cm kak nita tu skg..sblum ni period sye norml..dlm lgkungn 25-28 selalu h dtg..tpi skg dh xnorml selepas kwin..cm buln 7/2013..period sye dua hri je.30/7-31/7.ni last period sye..tpi bukn cm period biase..warna coklat..then buln 8..dh xdtg dh.ikutkn 25-28 dh dtg..tp xdtg..saye dh miss period nk msuk 2 mggu.11/9 ni ckup 2mgu xdtg period..skit pinggang n kat ari2 cm skit senggugut..kpala nek pening.ase loya tp xmntah..skit breats..adakh sya hamil erk..dh bnyk kli wat test hcg..tp negatf..tkut lak nk wat lgi..tkut kecewa.

Anis Amira said...

Salam.. Hai kakNita.. Saya baru je berkahwin pada 17/8/2013.. Tarikh akhir period saya pada 2/9/2013.. Lately ni, saya kerap buang air,breast sakit, senggugut, pening-pening, badan lemah macam nak demam.. Sebelum ni, saya tak pernah mengalaminya.. Saya tak berani buat UPT takut kecewa kalau -ve.. Waktu bila sesuai untuk buat UPT..? Adakah tanda-tanda ini saya sdang hamil..?

Anonymous said...

slm k.nita...sy dh pregnant 6week..tp bl scan still lg x nmpk apa2..mgkn sbb bru lg...tp sakit sengugut n pinggang sma mcm k.nita ceta..sy dr awl smpi la skarng...mmg perkara biasa ke?takut jgk saya..sbb sy dh kawen 1 thn lbh..n ni kndngn yg pertama..

olin nilam said...

Salam kak nita. Saya baru je sbulan lebih nikah. Saya mmg nk sgt baby dalam masa terdekat ni..huhu..tak menyabar. Seminggu lepas saya nikah saya period. Period pn 5hri je. Selalunye period 7-8 hri. Kiranya sekarang ni da 2mggu lepas period..start seminggu yg lalu smpai la sekarang rasa sakit pinggang n punggung kerap nk buang air. Rasa sakit mcm nk period pn ye jugak..tapi ikt kitaran haid tak mungkin la. Kalau buat pregnancy test bru 2mggu boleh tahu result tak ek?nk tggu lewat period mcm lmbt sgt..tak sbar rasa. Heher

olin nilam said...

Salam kak nita. Saya baru je sbulan lebih nikah. Saya mmg nk sgt baby dalam masa terdekat ni..huhu..tak menyabar. Seminggu lepas saya nikah saya period. Period pn 5hri je. Selalunye period 7-8 hri. Kiranya sekarang ni da 2mggu lepas period..start seminggu yg lalu smpai la sekarang rasa sakit pinggang n punggung kerap nk buang air. Rasa sakit mcm nk period pn ye jugak..tapi ikt kitaran haid tak mungkin la. Kalau buat pregnancy test bru 2mggu boleh tahu result tak ek?nk tggu lewat period mcm lmbt sgt..tak sbar rasa. Heher

Anonymous said...

askum kaknita. seminggu lalu sbkum dtg period,sya rasa sakit fallooian tube sblah kiri pda msa yg sma ada lendir keluar bahyak. rasa cm nak period , tp skrg sya sdg tunggu masa sepatutnya saya dtg priod. sjrg 4asa liya2 kdg pening kpala. adakah tanda sya akan hamil ?

yaya blogger said...

assalammualaikum kak nita . sy dah nk setahun kawin . saya ad tnda mcm too tp tk check pon utp tkot kecewa .

yaya blogger said...

assalammualaikum kak nita . sy dah nk setahun kawin . saya ad tnda mcm too tp tk check pon utp tkot kecewa .

yaya blogger said...

assalammualaikum kak nita . sy dah nk setahun kawin . saya ad tnda mcm too tp tk check pon utp tkot kecewa .

Anonymous said...

Saya nye tanda2 hamil sebijik sama ngan kak nita..alhamdulillah..usia perkahwinan baru nk msk 5 bln =)

fahima razak said...

Salam k.nita.... sy org br kt cni.. sy dh 6bln kawen tp blm de lg...last period sy 23/9/13... skrg dh 20hr sy lmbt period....ble bt upt kptsnnye -ve... pe yg perlu sy bt yup
...

fahima razak said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Alhamdulillah..kawan2 yang dh ada rezeki...sy dh 8 tahum kawen tp blum ada rezeki lg...skrg sakit di bhgiam pinggang dan perut...x tau kenapa...dh chek dr. sblm ni ok je....

NURIZARASHUHADAH said...

Assalam Kak Nita,
Saya nikah pada 2 June 2012 and 9 December 2012 sy mengalami keguguran and waktu tu usia kandungan saya baru 2 bulan. Then sampai sekarang belum ade rezeki lagi kak nita. Tp semenjak kebelakangan ni saya selalu tak sihat, ni pun baru baik demam and baru baik kena kencing yg sikit sikit tu. Itu pun after berurut. And dah 2,3 hari ni kdg kdg saya rasa mcm senggugut. tp sakit tu dtg dan pergi sampai nak tidor pon tk selesa. So suami la jadi mangse mengurut. hehe. Saya tak check lagi sbb last period saya 26 Oct haritu. Saya nak tunggu period saya delay baru saya nak check. Kawan kawan yang senasib tolong doakan saya hamil ye. Dah almost 2 tahun dah tunggu. Walaupun umur saya baru 22 tahun tp saya nak sangat ada zuriat sendiri. Selain tu saya ada amalkan bace doa nabi Zakaria. Saya suggestkan kwn2 yg senasib (lambat hamil) untuk amalkan doa ni. Lepas dah usaha dan doa kite bertawakal :)
Inshaallah satu hari nanti :)

Anonymous said...

Salam..sy kwen 28.01.12..staun ps 2, bru prgnt,mse lum tau dri ni prgnt,ad gk alami,skit cm nk sggt..skit kt bwh prt..brest skit..priod lewt 2hri je sy trus cek..tp 2 line merh nek pudr la.. dlm ati ckp,rse prgnt..bgtau hubby,hubby suh test lg,double cnfirm..sbb line merh ye xpekt..wt lg skli cnfirm prgnt..n skrg da dlivry 09.10.13..klo kwn2 rse priod da dtg lewt bek test sbb klo btl ad skurg2 ye kte le jge dri n kndgn..klo nk test bgn pg trus test..dl sblm prgnt sy xambk air y bkafein..mkn pntg..wlaupn kte xprgnt g..kne krbn ckit klo nk prgnt..mne tau rzki Allah nk bg,ble2 mse je kn..ap pn..usaha,twkal,redha..jgn pts ase k.. Sy doakn sume dpt mrsai ap y org len rse..aamin..

Anonymous said...

Salam kak nita..
Sy last period 6/12/2013..
2 minggu pas period..asyik sakit2 pinggang, ,punggung dan bawah perut sebelah kiri..
Kejap2 ada..kejap ada..berlarutan smpai skrg..(tp x hari2.selang2 hari je..)
Before sy pernah keguguran..so time nk dekat due period..sy mula risau klu terjadi lg...:(
Kitaran haid sy 28-29..so kira2..esok lah period..
Tp start smlm breast sakit2..paling ketara sebelah kiri..sakit sgt..dan berdenyut2 skali skala..
Serius sy xpernah period, payudara rasa sakit mcm tu.biasa nk period perut rasa senggugut..
Tp skrg perut sbelah kiri,pinggang n punggung still terasa xselesa mcm 2 minggu yg lalu..
4 hri lpas sy dah cuba upt.tp kul 8 mlm..tp negative..
Rasa2 sy ni preggy ke?

Nursufeenah Yausop said...

Assalamualaikum kak nita..saya sebelom ni mengalami period lewat 4 hari..sy dijangka period 8/1/14..sebelom period pon sy mengalami tanda-tanda preg gak..before ni sy period 13/12/13..antara tanda-tandanya, 1) period lewat 2)sakit pinggang 3)nafsu makan 4)cpt letih 5)penah mual2 gak-tp xtrok sgt 6)badan rasa panas2-tp nak ckp demam x gak..so lately 14/1/14, sthing klua time nak kencing..rupanya sy period..hehehe..but its ok..usaha lagi.. :)

Anonymous said...

Salam kawan2...happy dngr kwan2 kt cnie yg da preggy...alhamdulillah...just nak share la...sy da kwin dlm lbih kurang 1 tahun 7 bulan....genap staun kwin sy baru pregnant...Allah jea tau memang happy sngt2...sbb da lame tngu n umo pun dah nak masuk 3 series..huhuhu..bsyukur sngt dng kurniaannye....tapi Allah mnguji kami....pada usia kandungan saya 3 bulan..sy keguguran..😞...doc ckp janin xchat..sy memang sedey sngt2..mcm nak salahkan dr sndiri.tp alhamdulillah hubby n fmly sngt2 memahami......skang sy masih mncuba lagi..tapi blum ada rezeki..tiap2 bulan tunggu tapi kecewa😞..ape pun kami redha..mungkin ad hikmah...arap2 kwan yg blum ad rezeki lagi tue..bsabarla yea....Allah mndengar..insya,Allah.pada yang dan pregnant tue...,please take care...jd diri....happy sngt tuk korang..bulan nie period sy dah lewat seminggu..tapi takut nak check....biarla dulu..kwan2 tlong doakan ek...semoga kite semua dikurniakan zuriat yg soleh dan solehah di dunia dn juga akhirat...LINDA..

Anonymous said...

salam... sy confius la skang ni smeade sy hamil atau x.. mnggu lepas hari sabtu 11/1/2014 sy de bt pregnancy test .. firstly mcm x cye ade 2 line , sy beli la lg 1 kat farmasi , hasil yg sme gak 2 line.. tp mslhnyer isnin lepas 13/1/2014 sy de check kat klinik kesihatan tp hasilnyer -ve.. sy rasa confius skang ni.. sy hamil atau x ??? tp tanda2 kehamilan mmg ade.. tp smlm 14/1/2014 sy dtg period.. da 2 ari ?? adakah sy hamil ?? ataupon sy da keguguran.. last period sy 10/12/2014


bismi anita said...

Waalaikumussalam,
Hai kawan2, Soryyla da lama xreply komen, kadang2 tu xperasan ada komen, tgk2 da banyak komen yang x bebalas, mintak ampun ea..hehe..
Bagi yang belum ada rezeki tu jangan kecewa,banyakkan bersabar dan tawakal, usaha tu penting, kalau kita positif InsyaAllah kita akan tenang. Kalau da kawen mmg automatik ada rasa naluri keibuan yang nakkan zuriat sendiri kan. Tapi kita hanya mampu merancang, Allah yang akan menentukan. Kak Nita doakan semoga kawan2 semua ada rezeki menimang cahaya mata xlama lagi. Aamiin..bagi yang sedang pregnant,jaga kandungan dan jaga pemakanan serta aktiviti harian ok, nak2 yang masih dalam trimester pertama. Have a nice day ea kawan2..

bismi anita said...

Waalaikumussalam,
Hai kawan2, Soryyla da lama xreply komen, kadang2 tu xperasan ada komen, tgk2 da banyak komen yang x bebalas, mintak ampun ea..hehe..
Bagi yang belum ada rezeki tu jangan kecewa,banyakkan bersabar dan tawakal, usaha tu penting, kalau kita positif InsyaAllah kita akan tenang. Kalau da kawen mmg automatik ada rasa naluri keibuan yang nakkan zuriat sendiri kan. Tapi kita hanya mampu merancang, Allah yang akan menentukan. Kak Nita doakan semoga kawan2 semua ada rezeki menimang cahaya mata xlama lagi. Aamiin..bagi yang sedang pregnant,jaga kandungan dan jaga pemakanan serta aktiviti harian ok, nak2 yang masih dalam trimester pertama. Have a nice day ea kawan2..

ijoy sasha said...

Kak nita, sy tgah sakit pinggang yg amat sgat" nak tdo xbole" sintom pregnant ke. Klau kire kitran haid, 1 or 2hb ni bru tarikh sy nye next period"

bismi anita said...

Ijoy Shasha:xpasti jgk samada sakit pinggang yang awak alami tu adalah symptom pregnant or period coz macam Kak Nita klu nak period pon sakit pinggang,masa awal2 pregnant pon sakit pinggang jghk..Tp hopefully itu adalah symptom pregnant bg awakla,InsyaAllah.. Nnt da lewat seminggu awak wat la pregnancy test ok..Goodluck dear..=)

bismi anita said...

Ijoy Shasha:xpasti jgk samada sakit pinggang yang awak alami tu adalah symptom pregnant or period coz macam Kak Nita klu nak period pon sakit pinggang,masa awal2 pregnant pon sakit pinggang jghk..Tp hopefully itu adalah symptom pregnant bg awakla,InsyaAllah.. Nnt da lewat seminggu awak wat la pregnancy test ok..Goodluck dear..=)

noraisyah Jamal said...

Assalamualaikum.saya berkahwin 2 Dec 2012 tapi sampai sekarang belum ada lagi zuriat. Selepas saya baca komen semua orang ramai juga yang masih menanti. Doakan saya semoga dikurniakan cahaya mata. Tahun lepas ada juga saya check & saya ada endo. Secara kampung peranakan saya normal. Mungkin ada hikmah di hari lain. Insyallah.amin.

2228e212-9785-11e3-a411-000bcdcb5194 said...

salam..saya org baru kat sini..saya sekarang nii da alami mcm kak nita bgtau tp tarikh period lambt lg ..cuma saya xcek UPT lg...hope pregnant..amin

bismi anita said...

Noraisyah Jamal : teruskan usaha dan berdoa ea..InsyaAllah, ada hikmah disebaliknya.

Anonymous said...

As salam k.nita.... Sya dh kawin 2 thn lbh...period sya ni xbtl...xmenentu... Sblm ni kitaran sya 37 hri @ 34 hri @ 36 hri...tp lps sya berurut kitaran haid sya jd lps kitaran period sya jd lbh awl skit...bln lps 24 hri...sblm tu 27 hari... Tp utk bln ni blm dtg lg...klu ikut kitaran 28 hri dh lewat 3 hri....skrg ni sya rasa sakit2 pinggang...sakit bwh perut...sakut pungung...sakit breast tu kdg2.. Dkt ats miss v sakit2... Kki blh kiri lengguh2... Kdg2 rsa semput yg amat... Adakah sya pregnant?... Sya tkut nk chek..tkut -ve lg..

MADAM SUE VITA SHOP said...

Lau da lps peri0d 10 ari..then ase tnda2 mcm 2..npe ei??

Anonymous said...

assalam sy dtg bln 30 jan lps,mmg nk tmbah ank wpun msh bljr n kerja. hr ke 19 slps dtg bln hr tu,bdn rs lain. pastu wat giler cek ngandung sdgkn blm lewat period lgpun. 2x kali test,mlm n pagi. ade 2 garis. dh konfius ngandung ke tak,da scan tp x nmpk sbb br sgt. jd tuk lbh pasti kn tnggu period sepatutnya...

bismi anita said...

hai awak, xboleh nak wat andaian je,mesti kena wat pregnancy test dulu, yela kadang2 syntom2 orang mengandung ni xsama..xboleh nk pastikan sama ada apa yang awak rasakan skrg ni adalah symptom awal pregnancy ke x.. sy rasa better awak g check la kan..huhu

bismi anita said...

madam sue vita shop: Kena check la pregnant ke x..kadang2 ia tanda awalpregnant tp kadang2 bukan tanda pregnant pon, just naluri kita rasa macam pregnant..ikut pada individu la sbnrnye..so xdpt nak pastikanla kanapa ada rasa2 cmtu..hehe

bismi anita said...

huhu..tggu jela pas ujung bulan ni ea..klu ada Alhamdulillah..=)

anis said...

salam kak..sy da kawin 4 bln..1 bln pas kawin sy da mngndung tp ggur ktika usia kndungn msuk 6 minggu.. bru2 ni last period sy 2.2.14..sy brsmgt nk preggy blik smpai beli opk 5..mmg rncg betul2 kali ni..doakan utk sy hamil smula ye..

bismi anita said...

waalaikumussalam anis : Takziah untuk keguguran tu, dan semoga ada rezeki awak untuk pregnant semula.InsyaAllah..:-)

Nadia Madzalan said...

salam awk,kite tengah rasa suma tanda2 awk ni tp wat upt negative plak,sedeyyyy.kite kawen 1/11/2013 lagi bapa ari nk masuk 4 bulan..huhu doakan kite 'jangkit'awk ye,x sabar nk jadi mummy

bismi anita said...

Nadia Madzalan : InsyaAllah awak, pasti ada rezeki awak tok jadi mummy..Period awak da lewat bpe hari?

Anonymous said...

Kak nita, sy nk tnye date period sy 29hb jan - 2hb feb...tp smpi skrg ni x period lg...bile bole test...td sy test tp -ve...

bismi anita said...

Klu awak da test then result -ve so awak kene tggu lagi seminggu dua ke..Klu still negatif kene jmpe doc la kot nak tau ada masalah dalaman kita ke x yang menyebabkan period lmbt kuar..

Anonymous said...

saya lewat period da 11 hari ..bile cek satu line je ade :( risau gakk hmmm adakah pregnancy test kdg2 xbetul ? tp da 2 kali test hmmm

EiJa said...

Nak kongsi cerita....sy alami period yg xstabil lepas sy kawin....kitaran sy makin meningkat dr 32-45 hari....sy byk baca pasal mslh sy.....n sy rasa sy bermslh n nk buat rawatan...jd sy usaha call klinik pakar sakit pun....sy mmg nk sgt anak...maklum la usia dh lanjut...kawin lewat....ni masuk 7 bln kawin....wkt g jumpa dr, mmg doc ckp...napa awai sgt nk cek...sy ckp la sbb usia n sy rasa sy mmg ada masalah...sbb mcm2 tips n cara org kongsi sy amal...tp xlekat gak....jd lepas g cek tu....doc pun ceramah pajang kt sy....n first test sy kena buat urin test....tetiba doc panggil balik....ckp sy positif.....terkejut gak...sbb xda simtom....tp rasa lega sgt....alhamdulillah rezki....nasihat sy...jgn malu utk terus cuba n berubat....sbln sblum tau sy hamil mmg sy amal kn minum buah zuriat.....dgn izin allah....alhamdulillah berjaya....:-)

Nurfarina Hakini said...

Assalam , saya bru je kahwin 3bulan . saya dah mis period 5hari . Sebelum ni selalu tak penah tak mis tepat pada waktunye . Bulan ni tak datang pulak . Kepala dah 1mggu pening . Tekak rase mual semua . Kenapa ya ?

Nurfarina Hakini said...

Assalam , saya bru je kahwin 3bulan . saya dah mis period 5hari . Sebelum ni selalu tak penah tak mis tepat pada waktunye . Bulan ni tak datang pulak . Kepala dah 1mggu pening . Tekak rase mual semua . Kenapa ya ?

bismi anita said...

Salam, kadang2 mmg kita akan terlewat datang haid, bila dah kawen doc ckp hormon kte jadi xstabil tu yang kadang2 haid datang lewat, ble try wat Pregnancy Test result nya Negatif la plak kan, sy pon pernah mengalami benda yang sama, 2 bulan x datang haid, check Pregnancy smpi 5 kali tp result tetap negatif, last2 doc suh scan dan mmg xpregnant pon cuma haid xkeluar lagi coz hormon xstabil. Tp jangan berhenti berusaha dan berdoa, InsyaAllah ada rezeki untuk awak.

bismi anita said...

Eija: Alhamdulillah..Terima kasih atas perkongsian awak tu, moga ia memberi sedikit info untuk pembaca blog yang lain..Jaga kandungan baik2 ea, smoga selamat bersalin nnt..InsyaAllah.=)

bismi anita said...

Nurfarina Hakini : Awak kena wat Pregnancy test la kot, kan da lewat period. Tp awak tggu dulu dalam seminggu dua, yela kadang2 lepas kawen hormon kita xstabil tau, mmg kita akan rasa macam ada symptom2 ngah pregnant tp better check after lewat 1 or 2 week la..Smoga rezeki awak n husband tuk timang cahaya mata . InsyaAllah..

Anonymous said...

kak nita... sblm akak check upt tu..akak rase tak yg perut akak mcm gemuk je ..
or rase mcm dah buncit?

faizah said...

Salam kak nita..sy org baru kt cni syok baca komen2 yg dh pregy tu...

faizah said...

Sy nk tnye sy last period 21.2.14...lps tu kebetulan ikot akk pergi berurut gn org tkg urut la jd sy pon suh lah die urut perot sy...ble die tgok perot sy die kate awk ni mcm mngandong je sb perot sy cm org mngandong...sy pon xtw lah nk ckp cmne..dan die rse tang ari2 kot belah kiri die rse cm ade isi je die ckp,..belah kanan kosong,..dan sekarang sy de rse sakit pingang n kaki2 sy n tgn cm kebas2 rse lemah je,..adakah tanda sy hamil...?

mimi kechik said...

Salam...sy org baru kt cni...sy nk tanya sblm ni period sy normal kluar 7hari...tp knpe bulan ni period sy 4hari je?kuar pon x byk...coklat2 cm darah nk abis period....sy blom g klinik...sy takut pnyakit je...

Anonymous said...

Salam,,, sy dh 5 bln kawen tp lom ad rezki lg,, skang ni sy krap kencing,, skit pinggang n perut mcm nk period,,, tp period sy kalo kira dlm smggu lg,, adekah ni tnda2 sy prgnant,, hrp2 btolla sbb sy n suami mmg nk baby cepat,, doakan smoga sy dpt baby cpt yer,, amin :)

Anonymous said...

Hai.. sy ada masalah yg sama skarang ni.. adakah tanda tu tanda awal kehamilan?

Anonymous said...

Assalamualikum...kak nita...nk tnye la...ida last period 13/4/14...tp dlm 3,4ari nie da asyk x sht jer...selsema la,sakit tekak...skrg plk dh mule pening,sakit perut,sakit badan,kerap g toilet,sakit pinggang belah kanan...blh jd ke ida nie pregnant??....ida baru pas keguguran bln 2 taun nie....

Aniz Wonderland said...

salam kak nita, nih first time gak bace blog akak...rase perasaan kite same je..first 3 minggu pas kawen Aniz terus UPT but negative, ngam2 jugak kene urine inflection.aritu seminggu sebelum period Aniz wat lagi UPT coz time tu dah rase loya and sakit pinggang yang teramat sangat..dengan krem perut ag..lats2 check result still negative, now dah 6 ari lewat period tapi takut nak check coz takut kecewa..tp breast memang sakit sangat, x leh nak pegang..nak kai bra pun slow2 je coz sakit..dah lah rasa cam nak senggugut sakit belakang pulak...tp still ag hold perasaan nak check UPT..risau sangat. lupa nak story, last week ade pg klinik follow up urine inflection, doctor check kencing and siap scan perut lagi..xde pulak doktor cakap Aniz pregnant.tp time tu belum lambat period ag..akak nita rasa Aniz preggy ke?

bismi anita said...

thanks pada yang komen, sorry kak nita bz skit, smpt nak geledah blog sndri..hehe... Bagi semua yang ada perasaan yang sama cm kak nita rasa masa nak preggy dulu sila g check lagi ea, kalau still negatif jangan putus asa, rezeki pasti ada cuma masanya blom tiba. Sabar ea sume,smoga anda akan mendapat berita gembira tak lama lagi. InsyaAllah..

Anonymous said...

sy dh smggu delay period.tp hr niey lendir mcm nk period je.x test lg.

Wany Lazzia said...

hai k.nita...truja dgr cerita akk... sy da kwin stahun 6 bln...tp msih blum dkrniakan chaya mata...bru2 period sy da delay...sptutnya 25/26 hb sy peod... until now xpeod2 lg... nk check tkut kcewa... breast skit xde plak...tp lenguh kaki de lah...sy tnggu smpi ckup 2mnggu bru check..huhu

Anonymous said...

pernah lewat period 2 minggu, mula2 pkir nk test ke tak..last2 g bli gak pregnancy test tu tp negatif...elok ja lepas test esoknya period... kecewa mmg kecewa dh 2x mcm ni... huhuhu...skrg period lewat perut rs sakit mcm senggugut tp takut nk chek sbb takut kecewa lg...huhuhu..dh kwin 3 tahun...

Anonymous said...

Salam kak nita...excited ngn cite akak...sy ngh plan nak second baby but until now xde g anak 1st dh 3thn....sy alami sakit2 perut n sakit pinggang sejak last period 27 Mei lepas...now ngh tggu next period 23 jun...sakit nye smpi skrg rs berdenyut2....dh try cek upt kot2 pregnentkan hehehe tp next period lg 1minggu....-ve resultnye....so hopefully after 1weef 23jun will be good new....doa2kan ye....

bismi anita said...

Assalamualaikum...sorry ea awak2 sume, kak nita dah lama x aktif berblogger ni..al maklumla semakin hari semakin bz pulak..hehe.. btw bagi awak2 sume yang dah mencuba dan jangan berhenti berusaha dan berdoa, InsyaAllah masing2 ade bahagian tersendiri, cuma cepat atau lambat je. Siapa x kecewa bila benda yang diidam2kan xdapat kan.. Tp jgn putus asa tau, Kita doa semoga ada rezeki nnt.. Goodluck ea awak2 sume..Semoga kita semua dilimpahi rahmat dan sentiase dilindungi yang maha kuasa..InsyaAllah

Anonymous said...

Assalam,
Sy nak share sikit..sy dah nk masuk setahun kahwin, belum ada rezeki anak..tp sy try google doa kuatkan rahim, doa mohon zuriat, doa kesuburan..hampir setahun kahwin, sy ke klinik pakar swasta, mereka scan dan buat ultrasound, baru dpt tahu yg telur sy x matang..n doc beri clomid mkn 2 biji sehari, next month day period 13, buat ultrasound skali lg, n dpt nmpk telur ada 6 yg dah besar standard size 24mm..n ada yg dah kluar pun..alhamdulillah..semoga Allah dgr doa kami yg inginkan zuriat..sy doakan semua yg TTC juga akan mendpt zuriat..
Dan klau ada rezeki lebih, jgn tggu smpai setahun baru nk jumpa doc, even 2/3 bln blm pregnant pn, just pergi jmpa pakar sbb kdg2 treatment ambil masa, dan rahim kita harus bersedia dr awal utk hamil..

hadiyanto mazmira said...

assalamualikim, sy dah ,,9 bln kawin, sy check upt 2 mgu lps negative. tp skg ni kerap kencing mnjadi2, demam jgn ckp smpai lembek. pas tu kaki lengoh2. peroid 16 ni. munth. xda la terok. sy nk check lepas tarikh period atau skg

hadiyanto mazmira said...

assalamualikim, sy dah ,,9 bln kawin, sy check upt 2 mgu lps negative. tp skg ni kerap kencing mnjadi2, demam jgn ckp smpai lembek. pas tu kaki lengoh2. peroid 16 ni. munth. xda la terok. sy nk check lepas tarikh period atau skg

noor aida said...

salam...sy da kwen 8 bln...lps rya sy ad cek upt sblm date period ad 2 line tp lg 1 pudar skit line nya..slng 4 ari sy period..bln ni sy awl 6 ari period..n ari ke 7 pn stll ad darah skit..smlm sy pg klnik sbb prt bwah blh kiri skit..mcm kne cucuk2 tp x kerap..then doc tu suh ambk urine.. sy xthu die cek tok upt tau kncing koto..tb2 die ckp suh abs kn ubt air n antibiotic..blur kjp dlm blik tu..ni pn mata mcm kabur2 skit2...hope ad berita gmbira tok sy...

Cherry Delman Joe said...

Hi.. kak Nita.. sy orang baru kat sini.. nak tanya sikit ni.. bulan lepas.. sy datang bulan 21/12/14, dan sepatut nya.. bulan ni.. sy sudah datang priod, tapi nampak nya.. sudah terlewat, kini.. sy dapat merasakan sesuatu yang begitu tak menyenangkan, masaalah yang saya hadapi.. badan rasa lemas.. sakit pinggang.. kaki lenguh.. kepala berat.. perut terasa seperti kembung.. kerap kencing.. lewat bangun.. lidah terasa pahit.. keputihan cecair keluar.. kebaikan pula.. selera makan seperti biasa sederhana kalau rasa nak makan, makan.. kuat minum air suam.. tidak mual.. emm.. atau.. mungkin kah ini hanya perubahan hormon.? UPT pula belum cek lagi sebab.. takut nanti kecewa lagi.. malu pula nak kongsi, harap ada tindak balas.. terima kasih..

bismi anita said...

hi kawan2 sume,sorry lama x aktif dalam ni.. Moga2 ada brite gmebira dari kalian semua kan.. Kalau awak rasa dah lewat dalam smggu dua tu dah boleh dah wat utp.. tp jgn terlalu berharap, klu negatif pasti kecewa kan. Smoga ada rezeki ea awak2 semua..InsyaAllah...aamiin..

Anonymous said...

Seronoknye bce pasal mummy preggy ni. Skrg ni sy pn tgh delay period, da lewat seminggu tp xberani nk wt upt, sbb bfore ni pna jgk delay 4 hari buat upt, hasilnya -ve. Perkahwinan da hampir setahun tp blm ade rezeki, mudah2an sy delay ni menjadi. Sbb bdn rase lain mcm, tiap pg rse mual je, selera mkn pn berkurang.

Anonymous said...

Kak sy bru khwin 20/12 sy period sbelum nikah, esoknya nk nikah sy dh abis period.
Sy mcm akq jugk lpas khwin period. Sy pkir lau period sbelum khwin.
Akn bunting pelamin.
Skarg ni sy ada rasa sakit pingang. Kdg2 perut sy sakit. Kdg2 peha sy rasa ngilu2 je.. Last sy period bln lepas 27/1.

Anonymous said...

Bestnyer dgr owg prgnt..sy dkt 5thn kawen tp blum ada rzki anak.. ni skrg sy da dkat 3week delay period.. pgi td wat upt.. tapi hasilnya -ve..prut skit2 cm nk period.. skit bdn.. kali kebas2.. rasa skit pale.. mudahn pas ni buat upt ade rzki..

Lyianasaf Wann said...

assalam kak nita.. sya nk tanya la..sya baru2 ni ade mngurut naikkn peranakkan..tp sblm tu sya lupa nk prgnent test dlu sbb ari2 sya sakit sgt.. andai kata sya mngandung bahaya tak untuk kndungan sya sbb tg mngandung sya mengurut..sya tkt jgk sbb lately ni sya kerap sakit perut..

Anonymous said...

salam.. hai kak nita..
nk tnya sya last period 20hb feb 2015.
hujung bln nye tetiba mulut rasa pahit terutama mlm, buah pinggang rasa sakit sebelum tido dan sye kerap kencing shari nk 15 kali. adaka itu tanda kehamilan minggu pertama?..
trma kasih.. :)

wanijan said...

hye sy wani... sy berdebar sgt period kali ni...sbb ape sy mmg period xregular...tp 4 bulan terakhir ni cycle dia mmg cntik 28-30hari selepas ambil kacip fatimah+pegi mengurut,,syukur... dan now saya da lewat period 5 hari...tiap pg saya akan cek upt,wp -ve sy tetap xkan putus asa sbb pinggang pun da sakit2,demam, bdn semua lengoh2..mana taw ada gudnews selama setahun mnunggu...doakan sy ye kwn2...bila baca comment2 kat ats terubat sikit hati ni...saya baru stahun bkhwin xdpt zuriat lg..yg da 5 tahun tu mcmnala agknya...

Anonymous said...

salam kak..
saya nikah 7 Nov 2014..hari pertama period last pd 8 Jan 2015..sampai skrg 17 March 2015 (40 hari delay) period..dah buat upt 3 hari lepas..still negative..sedihnyee..huhu..ada rase mcm nak period..sakit pinggang..tapi tak keluar jugak period..

bismi anita said...

assalamualaikum..hai kawan2..sorry kak nita mmg da jarang update blog skrg ni..

Banyak jugak ea komen2 kat topik ni..xterkejar kak nita nak balas satu-satu kan..kak nita jawab mana yang dan jela ea..

Kalau ikut nasihat doc mmg xleh berurut time pregant tp doa2 la ea takde effect pape.

Kak Nita ada kawan jgk dia pnh berurut time pregnant time tu mmg dia xtau pon dia pregnant, smpi la kndungan nak masuk 6 bln baru dia tau dia pregnant.

Dia ada bgtau lepas bersalin anak pertama kitaran haid dia mmg tak menentu, smpi 4,5 bulan xdtg haid. Jadi dia pon xbajet la time tu dia pregnant, jadi dia g berurut coz ase xsedap bdn,dia berurut satu bdn skali ngan perut.

Bila dia dapat tau dia pregnant mmg dia sangat2 risau coz da g berurut bagai kan, dia takutla effect ape2 kat kandungan dia. Tapi Alhamdulillah xde ape kesan atas kandungan dia tu..Baby dan mama sihat.

Terus berdoa ye kawan2 moga ada rezeki, InsyaAllah setiap penantian ada hikmah di penghujungnya..

nole yana said...
This comment has been removed by the author.
Puteri Klate said...

Pngalaman sy pulak mmg bsan rasa lemah je nak tidor aje lpastu perut mcm sakit nak period tu n breast mmg sakit la mcm bengkak nak2 tang p*** tu.. Lpastu period lewat 2 hari dah biasa tetap je tarikh period tapi pernah jugak la lewat smpai seminggu so xnak mngharap sgt la takut kecewa kali ke seribu hahaha lpastu mlm smlam sy trmimpi ada org ckp sy peknen esoknya nak bgun subuh try test alhamdulillah mimpi jadi knyataan kuar la 2 line terang lak tu huhuhu... Lpastu chek ngan doctor dah 1 bulan dah :) tuk korang jgan trlampau mngharap sgat t kuciwaaaa huhuhu bnyak doa kat Allah tau insyallah dia akan beri rezeki tu 👍🏻

Nurul Atiqah Mohamad Nor said...

Salam semua.ada x sape2 yg inginkn zuroat tp belom kesampaian?jom cuba SET KESUBURAN LELAKI & WANITA SHAKLEE. InshaAllah sy akn kongsi pglmn sy sendri dan juga amalan2 rohani utk cepat hamil.inshaAllah kita ikhtiar.whatsapp 01132414110- atiqah . Tq

Nur Fardhilah said...

Kalo rasa bwah perut sakit jeee.. dia mcam rasa rasa skit. Rasa nak kencing pon ada. Tapi taknak kencing pon. Kenape ye?

Nur Fardhilah said...

Kalo rasa bwah perut sakit jeee.. dia mcam rasa rasa skit. Rasa nak kencing pon ada. Tapi taknak kencing pon. Kenape ye?

Heikal Mahsir said...

Salam kak nita, saya dah kahwin masuk 8 bln, saya dah lewat period 8 hari yg sepatutnya haid 22.02.2016. Skrg ni rahim sebelah kiri dan tgh saya selalu berdenyut2 lebih kurang seminggu dah.. bila nak tido badan jd sgt panas dan berpelu wlwpun dok bwh ekon..perut kembung dan ari2 kdg2 sakit. Nak check upt takut keciwa, minta pandangan kak kalo itu simpton pregnant.

Unknown said...

salam, kak .. sy anis.. period sy dah lewat 4 hari. sy muda lg baru kwen tahun lepas bulan 10/2015. klu ikotkan mmg xnk bby lg. sy mcm akak smuaa ciri2 tu ade rasa skrg. tp breast sy xde sakit lgsg, tp besar lg ade lah. mggu lepas ade nipple sakit. tp skrg xde dah. nie hari ke 5 period xde. ade kemungkinnan ke sy hamil?

Nora Nisah said...

Assalamualaikum,
Nak tanya sikit, saya ni period memang agak masalah. kadang2 kitaran haid sampai 43 hari, 50 hari. tak konsisten..Tapi sejak akhir-akhir ni saya selalu rasa mual, sakit kepala, letih..Malas jer nak buat keje rumah bila lik dari keje. Miss V mcm pedih sikit bila disentuh. Adakah itu antara tanda-tanda awal kehamilan? Sebab, bila saya buat pregnancy test, ada yg +ve dan ada yang -Ve... Saya dah 6 tahun menunggu untuk 2nd baby. Anak saya yang sulung dah 6 tahun pun skrg ni...

MyLovelyHeart^_^ said...

salam kak nita.... boleh sy tanya? sy pediod mase mmg regular... tp bulan nie saya selalu sakit perut, badan penat, sakit kepala, sakit pinggang, kdg2 rase loya nk muntah, tp xmuntah pun... badan pn rse mcm byk angin... tmbah plak, period awal 10hari... tp xbyk mcm biasa...
g klinik, doktor ckp byk complaint..
mcm mne nie kak? risau sgt... .

MyLovelyHeart^_^ said...

salam kak nita.... boleh sy tanya? sy pediod mase mmg regular... tp bulan nie saya selalu sakit perut, badan penat, sakit kepala, sakit pinggang, kdg2 rase loya nk muntah, tp xmuntah pun... badan pn rse mcm byk angin... tmbah plak, period awal 10hari... tp xbyk mcm biasa...
g klinik, doktor ckp byk complaint..
mcm mne nie kak? risau sgt... .

nurul ekynn said...

Sy ada rasa sakit2 sensitif kt area breast smggu yg lepas... kenapa ye? Ikutkn klu tanda2 period xpnh pn sakit kt breast

nurul ekynn said...

Sy ada rasa sakit2 sensitif kt area breast smggu yg lepas... kenapa ye? Ikutkn klu tanda2 period xpnh pn sakit kt breast

nurul ekynn said...

Sy ada rasa sakit2 sensitif kt area breast smggu yg lepas... kenapa ye? Ikutkn klu tanda2 period xpnh pn sakit kt breast

Puan eida said...

Sy pom rsa smua sma cam k.nita rsa...skrg pom rsa skit pert cam sgugut tu x hlg..mkin lpr mkin skit..smga jnin sy siht.sntiasa d bwh lindungannya..aamin

Sitinur Sarah said...
This comment has been removed by the author.
Bunga Cinta said...

Salam. Sy nak share jugak sikit. Hihi. Actually sy dah kawen 24/7/15. Kira nya dah lebih setahun la. Dulu sy ni kategori bmi rndah sgt la sbb kurus sgt2. Period dulu time remaja mmg ade masalh. Kkdg dtg period berbulan. Kkdg xperiod berbulan. Tp since dah umur 20++ ni period dah teratur cuma kitaran kkdg 35hari kkdg 37hari. After kawen slalu sgt cek pregnncg test tp slalu frust. After 6months kawen belum ade rezeki tu, sy terus decided utk buat ujian hormon. Result nya mengecewakan. Progestron sy sgt rendah so dokt bg ubat hormon utk bg value normal balik. Then afterr 2months consume ubat tu, bila cek hormon test lg, result makin teruk. Hampir negatif. So dokt decided utk naikkan dos. Lepas 2bulan consume ubat tu, alhamdulillah result sy dah ok. Range dia dlm range bacaan progestron tu mcm bacaan range org 1st trimester. So dokt suruh sy tggu 2hb sept ni kalau sminggu lepas tu tak uzur juga dokt minta sy buat prgnncy test sbb kmungkinan pregnnt tp dokt taksure lg. Kena tggu 7/9 ni. Tp 2hari lepas sy asyik rasa mencucuk2 di perut kiri bawah n kjap2 peha n dkt area urat perankan pn nyut2 rasa. harini sy Rasa krem perut. Harap ni bukan tanda period la. Cz sy tringin sgt nak baby. sy anak sulung n suami pn sama so sy harap rezeki utk sy kalini. Aamiin

Bunga Cinta said...

Salam. Sy nak share jugak sikit. Hihi. Actually sy dah kawen 24/7/15. Kira nya dah lebih setahun la. Dulu sy ni kategori bmi rndah sgt la sbb kurus sgt2. Period dulu time remaja mmg ade masalh. Kkdg dtg period berbulan. Kkdg xperiod berbulan. Tp since dah umur 20++ ni period dah teratur cuma kitaran kkdg 35hari kkdg 37hari. After kawen slalu sgt cek pregnncg test tp slalu frust. After 6months kawen belum ade rezeki tu, sy terus decided utk buat ujian hormon. Result nya mengecewakan. Progestron sy sgt rendah so dokt bg ubat hormon utk bg value normal balik. Then afterr 2months consume ubat tu, bila cek hormon test lg, result makin teruk. Hampir negatif. So dokt decided utk naikkan dos. Lepas 2bulan consume ubat tu, alhamdulillah result sy dah ok. Range dia dlm range bacaan progestron tu mcm bacaan range org 1st trimester. So dokt suruh sy tggu 2hb sept ni kalau sminggu lepas tu tak uzur juga dokt minta sy buat prgnncy test sbb kmungkinan pregnnt tp dokt taksure lg. Kena tggu 7/9 ni. Tp 2hari lepas sy asyik rasa mencucuk2 di perut kiri bawah n kjap2 peha n dkt area urat perankan pn nyut2 rasa. harini sy Rasa krem perut. Harap ni bukan tanda period la. Cz sy tringin sgt nak baby. sy anak sulung n suami pn sama so sy harap rezeki utk sy kalini. Aamiin

Bunga Cinta said...

Salam. Sy nak share jugak sikit. Hihi. Actually sy dah kawen 24/7/15. Kira nya dah lebih setahun la. Dulu sy ni kategori bmi rndah sgt la sbb kurus sgt2. Period dulu time remaja mmg ade masalh. Kkdg dtg period berbulan. Kkdg xperiod berbulan. Tp since dah umur 20++ ni period dah teratur cuma kitaran kkdg 35hari kkdg 37hari. After kawen slalu sgt cek pregnncg test tp slalu frust. After 6months kawen belum ade rezeki tu, sy terus decided utk buat ujian hormon. Result nya mengecewakan. Progestron sy sgt rendah so dokt bg ubat hormon utk bg value normal balik. Then afterr 2months consume ubat tu, bila cek hormon test lg, result makin teruk. Hampir negatif. So dokt decided utk naikkan dos. Lepas 2bulan consume ubat tu, alhamdulillah result sy dah ok. Range dia dlm range bacaan progestron tu mcm bacaan range org 1st trimester. So dokt suruh sy tggu 2hb sept ni kalau sminggu lepas tu tak uzur juga dokt minta sy buat prgnncy test sbb kmungkinan pregnnt tp dokt taksure lg. Kena tggu 7/9 ni. Tp 2hari lepas sy asyik rasa mencucuk2 di perut kiri bawah n kjap2 peha n dkt area urat perankan pn nyut2 rasa. harini sy Rasa krem perut. Harap ni bukan tanda period la. Cz sy tringin sgt nak baby. sy anak sulung n suami pn sama so sy harap rezeki utk sy kalini. Aamiin

Bunga Cinta said...

Salam. Sy nak share jugak sikit. Hihi. Actually sy dah kawen 24/7/15. Kira nya dah lebih setahun la. Dulu sy ni kategori bmi rndah sgt la sbb kurus sgt2. Period dulu time remaja mmg ade masalh. Kkdg dtg period berbulan. Kkdg xperiod berbulan. Tp since dah umur 20++ ni period dah teratur cuma kitaran kkdg 35hari kkdg 37hari. After kawen slalu sgt cek pregnncg test tp slalu frust. After 6months kawen belum ade rezeki tu, sy terus decided utk buat ujian hormon. Result nya mengecewakan. Progestron sy sgt rendah so dokt bg ubat hormon utk bg value normal balik. Then afterr 2months consume ubat tu, bila cek hormon test lg, result makin teruk. Hampir negatif. So dokt decided utk naikkan dos. Lepas 2bulan consume ubat tu, alhamdulillah result sy dah ok. Range dia dlm range bacaan progestron tu mcm bacaan range org 1st trimester. So dokt suruh sy tggu 2hb sept ni kalau sminggu lepas tu tak uzur juga dokt minta sy buat prgnncy test sbb kmungkinan pregnnt tp dokt taksure lg. Kena tggu 7/9 ni. Tp 2hari lepas sy asyik rasa mencucuk2 di perut kiri bawah n kjap2 peha n dkt area urat perankan pn nyut2 rasa. harini sy Rasa krem perut. Harap ni bukan tanda period la. Cz sy tringin sgt nak baby. sy anak sulung n suami pn sama so sy harap rezeki utk sy kalini. Aamiin

Lilyluluyana Lily said...
This comment has been removed by the author.
allah is great said...

Salam kak..sy ade simptom2 tu..dh 5 hari lewat period tpi hari ke 6 tu tetibe ade darah sikit sgt..lepas tu takde dah..hari ke 7 ade sikit lagi..n hari ke 8 ade sikit..kecewa juga ni..😧

Puan Aminah said...

Assalam... Sy last period hari tu 3/5...
Sekarang ni pinggang rasa sakit, perut tu rasa berdenyut sebelah kanan.. Peha rasa lenguh. ..kebas.... Rasa mual.... Kalau berdiri lama mcm xstabil... Adakah tu tanda awal kehamilan?

Unknown said...

Assalamualaikum akk nita...akk sy period tiap bulan memang teratur sgt...ptt buln 6 ni sy period tggl 28/6/17 tp laa ni da masuk buln 7..xperiod2 juga..tp sy mgalami sakit senggut n keluar darah sikit2...kira mcm setitik keluar...tp xda lah keluar darah mcm period... Cuma sy xcek lg..takut kecewa nak cek..ada kah sy pregnant

Coret-Coret Kak Nita