DUNIAKU ANITA



KAK NITA IN THE HOUSE

Sunday, 23 March 2014

Terlewat Haid

Assalamualaikum,

Hai sume pembaca blog, *bajet retis plak,macam ramai plak pembaca blog Kak Nita ni kan,perasan jap.haha* cam dah lama je x update blog ni, agak berhabuk skit la.  X sempat n xde idea la nak update pasal ape.  Tapi arini ade benda skit nak share, ni berdasarkan pengalaman Kak Nita sendiri.

Memang setiap wanita akan mengalami waktu kitaran haid yg berbeza-berbeza antara setiap individu tu.
Kadang-kadang kitaran haid kita boleh berubah bergantung pada hormon kita.  Selalunya bagi wanita yang dah berkahwin, hormon jadi x stabil dan ini akan mempengaruhi kitaran haid.  Boleh jadi dalam masa beberapa bulan darah haid tak keluar, bila wat pregnancy  test, result negatif pulak kan.  Kita akan jadi risau la bila jadi cmtu.

Kak Nita pon pernah mengalami lewat datang haid ni,  patutnya tiap2 tgh bulan da period tapi dah lewat 3 mggu still x period lagi, dah 4 kali wat pregnancy test *manala tau ade rezeki 2nd baby pulak ke kan,wlupon 1st baby baru 5 bulan, kalau da rezeki jangan di tolak,Hehe*.. At last g klinik je tanya doktor, masa first datang klinik doktor suh wat pregnancy test lagi then result still negatif, doktor x berani nak bagi apa2 ubat so dia suh tunggu lagi seminggu dua, kalau still blom period jgk datang klinik tu balik..

Then hari berganti hari, selepas 10 hari still xdtg period lagi, so  ptg tu balik dari ofis Kak Nita pon datang jumpa doktor ritu semula, doktor suh wat pregnancy test sekali lagi sekali then resultnye still negatif, doktor masih lagi xberani nak bagi ubat turun darah, katanya kena sahkan dulu melalaui scan perut, kena pastikan betul2 Kak Nita x pregnant, tapi sayangnya time tu doktor yang ada xboleh nak wat scan sbb katanye dia x dibenarkan untuk membuat scan, hanya doktor permanent je yang ada kebenaran untuk wat scan di klinik tersebut, jadi dia suh Kak Nita datang masa time office hour,so pagi esoknye Kak Nita pon datangla Klinik tu semula, nak jmpe dgn doktor permanent kt situ.

So bila da jumpa doktor tu suh wat pregnancy test lagi sekali, then result still negatif, pastu doktor scan perut, doktor cakap memang x pregnant pon, sume ok je, rahim ok xde masalah pon, cuma mgkin hormon xstabil yang membuatkan darah haid x keluar.  Doktor ada bagitau antara punca-punca haid xstabil sepeti 1) Emosi xstabil (stress)   2) Pemakanan ubatan atau jamu.. Ade lagi sebenarnye tapi Kak Nita dah lupa la pulak..kalau nak tau lebih detail boleh la korang google ea..hehe

Then doktor bagi ubat untuk turun darah, ubat tu kena makan 2 kali sehari, ada 10 biji je, maknanye kena makan dalam masa 5 ari la, lepas 5 ari darah akan keluar.  Tapi bagi kes Kak Nita ni plak, lepas dah abis makan ubat tu period still xdtg lagi, sepatutnye ari selasa da datang haid tp ari sabtu baru darah haid keluar, lama jugak nak tggu haid tu kuar.

Kesimpulannya dekat sni,  bagi sesiapa yang tetiba lambat datang period n da wat pregnancy test lehla g jumpa doktor ye, tanya sama ada kita ada masalah dalaman ke x.  Doktor x akan bagi ubat turun darah selagi dia xdapat sahkan kita mmg x hamil, doktor akan buat scan dulu, bukan ape bagi mengelakkan berlakunya ralat sekiranya hanya bergantung pada ujian air kecing je kan.  Sebab doktor ada bagitau yang ada jgk kes yang xdpt detect kehamilan melalui ujian air kencing sahaja,kena wat scan.  Kadang-kadang dah 3 bulan baru dapat detect yang kita pregnant.

Itu jela perkongsian Kak Nita arini, leh la share pengalaman korang kat komen bawah ni ea..


20 comments:

Ayu azmir said...

Kawan sy nye pengalaman mcm nita ni la... siap mkn ubat turun darah... tp tak jugak turun... last2 upanya ade baby... xnampak masa scan... hope here good new from you... aminn...

bismi anita said...

Tula mula2 pon doc xberani nk bgi ubat turun darah, kadang2 check guna pregnancy test pon xdapat detect kan. awal-awal kandungan ada jgk yang xdpt detect melalui mesin scan tu.

naqia said...

Salam akak, saya nak tanya. Macam kes saya ni mcm rumit sikit la. Beberapa minggu lepas saya pegi jumpa doc buat upt & ultrasound sbb lewat period 2 minggu. Result negatif & doc bagi ubat turun darah (norculat) makan 3 kali sehari selama 3 hari. Tapi dah sminggu lbih still tak period. Pagi tadi saya check upt kt rumaresult positif! Saya rasa serba salah nak teruskan or tidak kandungan saya ni. Ada kesab buruk ke kalau saya teruskan kandungan ni kak? Sebab saya dah makan ubat turun darah tu. Takut effect kat baby (cacat or sebagainya)

bismi anita said...

Wasalam naqia. Ooh yeke, awal jgk doc bg ubat turun darah ye. Lewat 2 mggu tu still kira awal lagi nak detect samaada kte btol2 pregnant ke x. Ada kes yang awal2 tu mmg xnmpk ble doc scan. SEbab tu ada doc akan suruh kita dtang lagi 2 mggu kemudian tuk wat scan. Kalau ikutkan doc akan pastikan da btol2 confirm xde baby baru dia bg ubat run darah tu. Contohnya Kena lewat haid dalam 5 mggu cmtula baru doc akan scan dan wat utp lagi sekali. Doa smoga tiada apa2 kesan sampingan kepada bayi dalam kandungan. InsyaAllah.

nur syadila said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Apa nama ubat tu kak

Unknown said...

tapi saya pulak first checkup doktor tu terus bagi ubat turun darah..2 bulan xdtg bulan..tapi saya xmakan ubat tu sbb takut..

Unknown said...

tapi saya pulak first checkup doktor tu terus bagi ubat turun darah..2 bulan xdtg bulan..tapi saya xmakan ubat tu sbb takut..

Anonymous said...

assalam , saya pun da dekat 3 bulan xperiod , bila buat upt negative , ingat nak beli kat pharmacy je .. tp lps bace artikel ni baru terpikir nak jumpa doc dulu buat scan ...

fieqa mieqa said...

Waa skg sy pun confiusss..erghhh sy dh delay period 6hri.no any blood.then 2hri berturut sy mimpi period.n today kuar drh sikit2 je...mcm mne tu ek.wat prgnnt test negtve.hope la dpt beby secnd.hihi

fieqa mieqa said...

Waa skg sy pun confiusss..erghhh sy dh delay period 6hri.no any blood.then 2hri berturut sy mimpi period.n today kuar drh sikit2 je...mcm mne tu ek.wat prgnnt test negtve.hope la dpt beby secnd.hihi

eyta zainol said...

Sy pn sdang mengalami ni..dh lwt period dkt 2mggu dh..2x dh bt test negatif..dh mkn ubt jln period tetap tak kuar jgk..cuma lum g jpa doktor ja lg...

alice liss said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Aku dah dua bulan x period. ..cek sndiri upt -ve. ..bawa jmpa doktor test upt masih -ve. ..lps tu doc trus bg ubt turun drh utk 5 hari. ..tp skrg dh limpas ,dah 7 hari still x period. ..mudahan je ada baby Aamiin. ..menunggu baby first stahun pekahwinan

Anonymous said...

akk ada simptom apa2 tak masa lambat period tu

ira azie said...

Assalam.....kak... Sya punya plk lain.. .sye dh x period 6 bulan.. .pstu g chek... Dr kata x da pa n dia bgi ubt kluar darah.. .tpi sama.. .lewat gak keluar.. .dah kluar tu, keluar smua darah smpaikan meleh kalau cangkung... Tapi msalahnya... Sye stop ubat dah lps period... Bulan depannya x datang period lagi... Perut kembung ja.. .x tau napa...

Nur Raihana said...

As salam hai sis..scan tak nampak ya..tpi mengandung..mcam mana tau 2 mengandung?hehe..saya dah 3 blan tak dtg blan..cek doc kata takda msalah pape,scan pon tak nmapak pape

Nur Raihana said...

Awak pegi scan tak?nmpak x baby nye?

Nur Raihana said...

Awak pegi scan tak?nmpak x baby nye?

Nur Raihana said...

As salam hai sis..scan tak nampak ya..tpi mengandung..mcam mana tau 2 mengandung?hehe..saya dah 3 blan tak dtg blan..cek doc kata takda msalah pape,scan pon tak nmapak pape

Coret-Coret Kak Nita