DUNIAKU ANITA



KAK NITA IN THE HOUSE

Sunday 30 September 2012

GULAI JERING


Ok kali ni kak Nita nak tunjuk cara nak masak gulai jering.  Sape2 yang suka makan jering tu boleh la try buat ea.  Kalau xsuka xpayah la..hehe..

BAHAN-BAHAN :
1) JERING TUA
2) CILI API KAMPUNG (SECUKUP RASA)
3) HALIA
4) LENGKUAS
5) KUNYIT HIDUP
6) 1 HELAI DAUN KUNYIT
7) 1 BATANG DAUN SERAI
8) 4 HELAI DAUN LIMAU
9) 3 ULAS BAWANG PUTIH
9) 7 BIJI  MERAH
10) 1 BIJI KELAPA PARUT
11) SERBUK KETUMBAR
12) 1 BIJI BUAH PALA (ISI SAHAJA)
13) 1 BIJI KELAPA PARUT

CARA - CARA MEMASAK:
1) REBUS JERING SEHINGGA EMPUK KEMUDIAN TUMBUK SEDIKIT
2) BLENDER CILI + BAWANG MERAH + BAWANG PUTIH + HALIA + LENGKUAS + KUNYIT HIDUP + BUAH PALA 
3) BLENDER KELAPA PARUT DENGAN AIR MASAK KEMUDIAN TAPIS SANTANNYA (LEPAS DAH TAPIS BOLEH GUNA UNTUK BLENDER KALI KEDUA DAN KETIGA)
4) PANASKAN SANTAN DALAM KUALI
5) MASUKKAN BAHAN-BAHAN YANG TELAH DI BLENDER TADI DALAM KUALI YANG BERISI SANTAN TERSEBUT KEMUDIAN KACAU SEHINGGA SEBATI .
6) MASUKKAN DAUN KUNYIT + DAUN SERAI + DAUN LIMAU
7) MASUKKAN SEDIKIT GARAM DAN AJINAMOTO.
8) BILA DAH MENDIDIH, MASUKKAN JERING KEDALAMNYA.
9) RASA DAN ADJUST GARAM DAN AJINAMOTO SECUKUP RASA.

SELAMAT MENCUBA!!


No comments:

Coret-Coret Kak Nita