DUNIAKU ANITA



KAK NITA IN THE HOUSE

Friday, 14 September 2012

GULAI UDANG KACANG BUNCIS

Kali ni kita belajar masak MASAKAN MINANG - GULAI UDANG KACANG BUNCIS.

BAHAN-BAHAN :

1) Biji Kelapa ( diblender dan ditapis)
2) Sedikit Kunyit
3) Sedikit Halia
4) Sedikit Lengkuas
5) 6 biji Bawang Merah
6) 2 ulas Bawah Putih
7) 1 batang Serai
8) 1 helai Daun Kunyit
9) 1/2 biji Buah Pala (Di tumbuk)
10) Sedikit Ketumbar ( Dikisar halus)
11) Cili api hijau (secukup rasa) kalau xnak pedas sangat letak sikit jela
12) Garam & Ajinamoto
13) 1/2 kg Udang 
14) Kacang Buncis  


CARA-CARA MEMASAK :

1) Kisar bawang merah, bawang putih, halia,lengkuas, kunyit, cili api sehingga hancur.
2) Masukkan air santan yang telah dikisar dan ditapis tadi ke dalam kuali dan panaskan, kacau-kacaukan santan tersebut.
3) Masukkan hasil campuran yang telah di kisar halus tadi ke dalam santan, kemudian kacau.
4) Masukkan daun kunyit dan batang serai (tumbuk sedikit di bahagian bawahnya)
5) Masukkan sedikit ketumbar yang telah dikisar halus tadi dan buah pala yang telah ditumbuk.
6)Kacau sehingga mendidih, bila dah nampak macam ada minyak2 tu kemudian masukkan udang dan kacang buncis tadi.
7) Masukkan garam dan ajinamoto secukup rasa.
8) Masukkan beberapa biji cila padi kedalam masakan (hiasan je), tp kalau still ase xpedas, boleh tumbuk cili tu.

* Ini ikut citarasa masing-masingla, kalau ada yang kurang tu boleh la tambah2 ea.  Maaf atas kekurangan cara penyampaian, sekadar berkongsi cara masakan je.



Ni la hasilnya masakan gulai udang kacang buncis.


SELAMAT MENCUBA!!
















Coret-Coret Kak Nita